29 C
Kotor-Varos
Subota, 21 Maja, 2022

SREĆNO MOMCI! OVO SU KOTORVAROŠANI KOJI ĆE PLIVATI ZA ČASNI KRST

0
KOTOR VAROŠ, 18. JANUARA – Nakon današnjih ljekarskih pregleda kod doktora Slađana Kalamande, poznat je spisak učesnika bogojavljenskog plivanja za Časni krst.


19 odvažnih momaka plivaće u srijedu pred velikim brojem posjetilaca, a njihova imena su: Bojan Maksimović, Karađorđe Marinković, Stefan Pejaković, Siniša Đekanović, Marinko Škrbić, Krstan Karupović, Vladan Slavnić, Đorđe Crljenica, Nenad Radić, Sanjin Kršić, Dragan Kalamanda, Nikola Kalamanda, Boban Čolić, Sergej Maksimović, Draženko Marić, Dejan Simić, Obren Lukić, Nikola Nović i Pavle Popović.

Najstariji među učesnicima su Bojan Maksimović i Dejan Simić, koji ističu da hladnoća i niska temperatura ne mogu uticati na njihovu odlučnost i unutrašnju radost da se na praznik spuste u rijeku Vrbanju za Časnim krstom.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, koji će spustiti Bogojavljenski krst u rijeku Vrbanju sa mosta u naselju Kotor, još jednom je pozvao vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u svečanoj litiji i podrže hrabre plivače.

„Bogojavljanje je veliki praznik koji podsjeća na vjeru, ljubav i nadu, dan koji predstavlja motiv svakom čovjeku da započne novi dan i ide u nove pobjede u životu“, rekao je Narić.

Pored načelnika opštine Kotor Varoš, koji je generalni pokrovitelj ove manifestacije, organizaciju su još pomogli Kvimpeks d.o.o., „Žeks Turs“, Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“, „MG Sistem“, „Bor petrol“, „Dekol“, Auto servis „Moma“, pekara „Obeliks“, pekara „Cezar“, Kafe bar „Roleks“, Kafe bar „Deus“, Kafe bar „Mjuzik“, Mesnica „Žar“, Prevoz Golub, Kafe bar „Metaksa“, Kafe bar „Pikolo“, Restoran „Mila mi“, Kafe bar „Kazino“, „Geo-Narić“, „Agro-Jurić“, „Aura osiguranje“, „Legnom“ d.o.o., Frizersko kozmetički salon „Glamur“, cvjećara „Cvjetni kutak“, prodavnica bijele tehnike „Zeus“, butik „Best“, KP „Bobas“, Policijska stanica Kotor Varoš, Dom zdravlja „Sveti Pantelejmon“, Teritorijalna vatrogasna jedinica Kotor Varoš i pojedinačno diplomirani likovni umjetnik Goran Čupić, Goran Bubić – Sep i kolekcionar satova iz Tovladića Dušan Stanić.

Pokrovitelj šestog plivanja za Časni krst u Kotor Varošu je načelnik opštine Zdenko Sakan.

„Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a ova manifestacija, koja je postala tradicionalna, predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja“, poručio je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Duška Lalovića, umjetničku sliku Gorana Čupića, zastave Srpske i Vojske Republike Srpske, kao i prigodne poklone Srpske pravoslavne crkve i Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Biće nagrađeni najstariji i najmlađi učesnik, svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj, a obezbijeđen je i ručak za sve plivače.

Za sve posjetioce je obezbijeđeno kuvano vino i pekarski proizvodi.

PODELI