Srednjovjekovna nekropola u Vraniću kod Kotor Varoša: Stari spomenici svjedoci prošlih vremena

3
KOTOR VAROŠ, 25. novembra  – Skrivena u šumarku Trtare, u kotorvaroškom selu Vranić nalazi se srednjovjekovna nekropola sa oko 30 starih nadgrobnih spomenika, a koja je, iako značajna, malo poznata javnosti.– Od tridesetak srednjovjekovnih spomenika najviše je onih u obliku ploča, manji dio je u obliku sanduka, a samo su dva u obliku „sljemenjaka“ – priča Zoran Petrušić, lokalni zaljubljenik u starine.

Dodaje da su neki spomenici duži i od dva metra, a manji dio je utonuo u zemlju i većinom su prekriveni mahovinomi lišćem.

Stanovnik Vranića Huso Šabanović priča da je kao dijete zajedno sa drugom djecom iz sela često dolazio u šumu gdje su se divili izgledu i veličini kamenih ploča.

-Tada, prije nekoliko decenija, nismo znali štaje to, ali su nam naši stari uvijek  govorili da je to staro groblje – kaže Šabanović.

Istoričar Damir Kljajić pojašnjava da se Vranić u srednjem vijeku nalazio na važnom putu prema Kotoru, iz pravca sjevera, odnosno današnje Banjaluke.

Dodaje da se u jednom putopisu iz 18. vijeka navodi da je tvrđava Vranić ograđena i naoružana mnogobrojnim topovima, što znači da je ovo naselje kroz istoriju bilo veoma značajno. (glas srpske)

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Vranic je plodan,tu je rodjen Asim Kurjak, tu je rodjen Muhamed Jusic, bivsi savjetnik Reisa a danas ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji.Tu je rodjen genije u skoli, Omer Sabanovic, i jos neki.Odatle mi je i punica.Pa evo, moji korjeni vuku iz Vranica.Najbolji pisac Bosne.

  2. Iz Vranica su moji roditelji, braca i sestre,jedini ja nisam rodjen u Vranicu, prije 70 godina saselili su se u Kotor Varos, Donji Varos, bez Srba i Turaka.

Comments are closed.