Sud BiH: Prolongiran postupak protiv Tepića, Maksimovića,Vujičića,Keverovića i Kurušića

0

KOTOR VAROŠ, 25. novembra – Nakon višemjesečnog odgađanja suđenja za navodne zločine počinjene u Kotor-Varoši, zbog bolesti optuženog Dragoslava Bojića postupak je ponovo prolongiran do novog vještačenja zdravstvenog stanja optuženog.

Vještak medicinske struke Nikica Šutalo, koji je, po naredbi Suda BiH, u oktobru vještačio Bojićeve nalaze, zaključio je da je došlo do poboljšanja kada je riječ o osnovnoj bolesti – tumoru.
Šutalo je zaključio da je Bojić sposoban za putovanja i praćenje suđenja. Međutim, kako je naveo, naknadno je dobio dodatnu dokumentaciju, koja je pokazala da je optuženom prije mjesec postavljeno ortopedsko pomagalo da bi se spriječilo samopovređivanje.“S tim gipsanim koritom on nije sposoban putovati tri mjeseca”, kazao je vještak.
Prema njegovom mišljenju, optuženi bi mogao po skidanju korita biti spreman za suđenje ako se ne pojavi neka nova prepreka.
Tužilaštvo je navelo da strahuje od ponovnog odgađanja suđenja, ali i napomenulo da nema potrebe za razdvajanjem postupka. Tužilac  Ozrenka Nešković je predložila da vještak pregleda Bojića, a ne samo dokumentaciju, pa da onda donese konačan sud, s čime su se odbrane složile.
Vijeće je naložilo vještaku da posjeti Bojića početkom decembra.
“Odgađamo suđenje na neodređeno vrijeme, ali računajte krajem decembra ili početkom januara ročište”, kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić.
Dragoslavu Bojiću se sudi sa Savom Tepićem, Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem – za navodno učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.
Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
U ovom predmetu svjedok je posljednji put saslušan na ročištu u februaru 2015, a suđenje je kasnije odgađano zbog Bojićeve bolesti.

 

PODELI