Tanja Bašić: Bolje ranjen nego ubijen

0

KOTOR VAROŠ, 30. septembra – Kada su vidjeli da od povećanja plata medicinarima, po svemu sudeći, neće biti ništa, predstavnici svih sindikata u zdravstvu gotovo svakodnevno su prijetili obustavom rada i protestima širom Srpske.

Ali, na žalost radnika čije interese zastupaju, njihovi zahtjevi nimalo nisu bili usaglašeni. Valjda zato što, inače, nemaju naviku da se dogovoraju nego svako vozi neku svoju priču, pa kome upali…

E, ovaj put je, doduše djelimično, upalilo Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS, jer je prihvaćen njihov zahtjev da cijena rada sa 135 ode na 145 KM.

Drugi su tražili povećanje od najmanje 30 odsto, dok su treći, mada nezvanično, poručivali da, bez stoprocentnog povećanja u narednih par godina medicinari ne mogu doći na zelenu granu.

Kako god, plate medicinskih sestara od oktobra do kraja godine biće veće za oko 50, a ljekara za 200 KM, a poslije toga – ko zna.
Da li je ovo malo, odnosno jesu li ovo povećanje medicinari prihvatili po principu „bolje išta nego ništa“, to je već stvar lične percepcije onih na koje se ono odnosi. Mnogo, svakako, ni približno nije, posebno kad je riječ o pokušaju da se ljekari i medicinske sestre zadrže u zdravstvu Srpske.

Činjenica je, naime, da zdravstveni radnici sve masovnije napuštaju naše bolnice i domove zdravlja, a odlaze čak i u Federaciju, gdje imaju duplo veće plate nego ovdje. Tako sestra u RS zarađuje oko 870, a tamo 1.400 KM i više, dok je o zaradama medicinara u Evropi suvišno i pričati.

Dakle, jasno je da su rijetki oni koje će pomenuti iznos povećanja plata odvratiti od plana ili razmišljanja da za sva vremena napuste naš zdravstveni sistem i ove prostore. Jer, ne bježe oni samo zbog malih zarada, nego i zbog mnogih manjkavosti sistema, koji im dozvoljava samo da životare, bez nade da će sutra biti bolje.

Za one koji još nemaju mogućnost da odu, naravno da svaka marka pride dobro dođe, pa tako i povećanje plate za 50 ili 200 KM. Po principu – bolje i ranjen nego ubijen.

Tanja Bašić (”EuroBlic”)

PODELI