TIJANA GRUJIĆ: POŠTENJE I MI

0

KOTOR VAROŠ, 1. maja – Zamisao Vlade Republike Srpske da rastereti privredu i da istovremeno utiče na povećanje plata zaposlenima je više nego dobra.

Ipak, ima „ali“ koje se u ovom slučaju odnosi na primjenu predviđenog povrata poreza i doprinosa onim poslodavcima koji povećaju plate svojim zaposlenima.

Za one koji još ne znaju, radi se o tome da će Vlada RS iz budžeta na kraju godine vraćati 70 odsto poreza i doprinosa onim poslodavcima koji povećaju plate radnicima za dio povišica. Ovu egzaktnu računicu saopštio je sam premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je najavio da će već u maju Vlada utvrditi set zakonskih rješenja među kojima će biti i onaj koji se odnosi na povrat poreza i doprinosa. Predviđeno je da zakon stupi na snagu 1. juna kako bi obračun povrata poreza i doprinosa krenuo sa isplatom junske plate.

Neki bi rekli da je ovo premijer najavio kao da ne zna da smo mi vrhunski majstori mahinacija, ali i malverzacija. Sada kada oni koji posluju nelegalno i isplaćuju dio plata na ruke, ali i oni drugi, imaju fore od dva mjeseca da radnicima smanje platu i da je vrate na taj nivo kada počne primjena povrata poreza. Radnik će na papiru imati veću platu, a poslodavac će nezasluženo biti nagrađen i dobiti nazad 70 odsto poreza i doprinosa za onaj dio „povišice“. Ovu najavu u svoju korist iskoristili bi sigurno i neki njemački i švajcarski poslodavci, a da neće naši.

Osim toga, šta je sa onim fer poslodavcima koji su u proteklom periodu stalno povećavali plate (ima i takvih sigurno) radnicima i više nemaju mogućnost da to rade?

Ipak, ima još vremena da Vlada Republike Srpske utvrdi najbolje moguće rješenje u cilju rastrerećenja privrede i povećanja plata.

Šta god da bude rješenje Vlade da pomogne privredi, poslodavcima će i dalje biti problem radne snage koja je u deficitu. Izbora baš i nemaju. Povišice su neminovnost ili će naši poslodavci za svojim radnicima u Njemačku.

TIJANA GRUJIĆ (SRPSKA INFO)