Tijana Grujić: Život(arenje)

0

KOTOR VAROŠ, 5. septembra – Prosječna domaćinstva u kojem dva odrasla člana porodice imaju zaposlenje i redovnu platu sa uplaćenim doprinosima smatraju se u današnjim vremenima, takoreći, srećnicima.
Međutim, kada se sve sabere i oduzme, situacija je sasvim drugačija.

Recimo da u domaćinstvu posao imaj oba odrasla člana sa platama po 1.000 KM, školuju dvoje djece i vraćaju kredit za stan od oko 400 maraka.

Dok plate kredit i račune ostane im, ni manje ni više, nego da svaki dan u toku mjeseca troše po 11,5 maraka svako od njih četvoro – na hranu, piće, odjeću, obuću, gorivo, lijekove… Sve što nisu osnovne stvari za preživljavanje je nemoguća misija.
Život je sveden na puko preživljavanje i svaki vanredan trošak, a kod je to i polazak djece u školu i nabavka ogrijeva i registracija auta, podrazumijeva pozajmljivanje para od banaka.

A normalan život bi značio da ljudi od svog rada mogu ove potrebe isfinansirati bez po muke i da im ostane novca da redovno posjećuju pozorišta, biskope, muzičke manifestacije… Da nešto i uštede za ljetovanje, zimovanje i druga putovanja.

Iz ove računice se može najbolje zaključiti zašto odlaze cijele porodice koje imaju solidne i redovne plate. To jednostavno više nije dovoljno 23 godine poslije rata, a najnovija informacija je da su zahtjevi za vizama sa Zapadnog Balkana nadmašili kapacitete konzularnih predstavništava Njemačke.

Tijana Grujić ”EuroBlic”