TURISTIČKI DRAGULJ: Izdahni smog, udahni Vlašić!

0

VLAŠIĆ, 25. januara – Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj koji je od davnina prepoznat kao veoma važno turističko odredište upravo zbog svog prirodnog potencijala i danas zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi regije.

imageRADE SVI SKI-LIFTOVI

Kolone turista

Specifičnost Vlašića je i da zagriženi ljubitelji skijanja već gotovo sa parkinga na kojem ostave svoj automobil mogu navući skije, zaputiti se prema ski-liftu i ostati na skijama do kasno naveče, do povratka kući.

I proteklog vikenda bilo je mnogo turista. Na parkinzima se nalazi priličan broj vozila sa registracijama iz susjedne Hrvatske. Smještajni kapaciteti gotovo su popunjeni.

image
NIJE UŽIVANJE SAMO U SKIJANJU

– Vlašić nije samo planina. Vlašić je planina koja ima dušu. To su prepoznali i brojni turisti koji se redovno vraćaju da uživaju u svim njenim čarima. Ova atraktivna zimska turistička destinacija svake godine okuplja brojne posjetioce i nikada nemamo problem s popunjenošću smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta u ovom periodu. A uz to, nikad nije bilo manje snijega, a više skijaša nego što je ove sezone, kažu u Turističkoj zajednici SBK/KSB-a.

Rukaja Topalović-Muharemović, recepcionerka hotela Pahuljica, kaže da su im kapaciteti popunjeni, a da su gosti uglavnom iz BiH i susjedne Hrvatske.

image
TURISTI IZ ZADRA

– Našim gostima pružamo ponudu na bazi noćenja sa doručkom, polupansiona ili pansiona. Petkom i subotom imamo uživo muziku u Ski-baru, wellness centar koji je gostima svakodnevno na raspolaganju, bazen, saunu, restoran sa domaćom i internacionalnom kuhinjom – objasnila je Topalović-Muharemović.

image
RUKAJA TOPALOVIĆ-MUHAREMOVIĆ, RECEPCIONERKA HOTELA PAHULJICA

Volite li skijanje ili bordanje, Vlašić je idealno mjesto za vas,  jer raspolaže sa 25 kilometara uređenih staza.

– Lijepo je izaći iz magle, doći na planinu, ovdje na Vlašić, da udahnemo čistog zraka, kazala je Sarajka Samira, koja je došla na jednodnevni izlet sa prijateljicama.

Za zagađenje u svim većim gradovima u BiH u zimskom periodu, posebno njenom Sarajevu, rekla je da je “užasno, ali srećom imamo naše planine gdje možemo otići”.

image
DJEČIJE RADOSTI

Zeničanina Amira Dedića sa kćerkom Amilom i njenom prijateljicom Azrom Bajramović zatekli smo ispred Vlašićke kolibe. Objasnili su da su iskoristili zimski školski raspust da dođu na Vlašić na čist zrak i skijanje.

– Izašli smo malo iz naše Zenice, došli na Vlašić. Lijepo je ovdje, uživamo. Sve je idealno. Ima snijega, smještaj je odličan, kao i hrana. Vlašić je blizu Zenice i zaista treba koristiti ovu blagodat, poručio je Amir Dedić.

Amila i Azra su odbojkašice zeničkog kluba Čelik. Kazale su da im je zaista lijepo na Vlašiću, da uživaju u zimskim čarolijama, posebno skijanju.

image

Četiri ski-lifta u funkciji

– Prvi put sam ovdje. Iznenađena sam koliko je lijepo. Ima i snijega, a odlična je gastronomska ponuda. Sigurno ću se vratiti, kazala je Zagrepčanka Marija.

image
MARIJA IZ ZAGREBA ODUŠEVLJENA JE VLAŠIĆEM

Drugi put na Vlašiću su Martin i Petar koji su iz okoline Zadra. Kažu da su prezadovoljni.

– Sve je super. Jeftino i lijepo, ne može bolje. Nama na Jadranu ovo su dobre cijene, ne možemo se požaliti, rekli su nam Martin i Petar.

image
SAMIRA IZ SARAJEVA

Po eko-domaćoj hrani nadaleko poznata je Kuća zdrave hrane “Šalak” na Vlašiću. “Šalak” se pored turističke djelatnosti bavi i proizvodnjom nadaleko poznatog vlašićkog sira.

image

Prema riječima Seada Šalaka, vlasnika farme i pansiona “Šalak”, radi se o porodičnom biznisu u kojem nema nikoga sa strane.

– Čitavu godinu u restoranu nudimo domaća jela koja prave Emina i Dinka. Zadovoljni smo kako ide posao, da nismo i mi bismo otišli u Njemačku kao što rade drugi, sa smiješkom nam je rekao Sead Šalak.

image
RESTORAN ŠALAK

Svi ski-liftovi koje održava firma SRC Vlašić, Babanovac i Markovac, te baby ski-lift Sunce i ski-lift Eko FIS Vlašić su u funkciji. Vlašić tokom zimske turističke sezone u prosjeku posjećuje oko 15.000 gostiju, kojima su na raspolaganju hotelski objekti sa tri do pet zvjezdica i drugi tipovi motela, aparthoteli, pansioni, apartmani i vikendice.

image
IZNAJMLJIVANJE SKI OPREME

Posljednjih dana gradovi su okupirani maglom i zagađenjem vazduha, a znamo da se pluća čiste na planinama, zato mi kažemo: Izdahni smog, udahni Vlašić!

image
(Oslobođenje)
PODELI