U GALERIJI POZNATOG SLIKARA BRANKA RUSMIRA: KOTOR VAROŠ I KOTORVAROŠANI SU UVIJEK BILI NA MOJOJ STRANI (VIDEO)

1

KOTOR VAROŠ, 24. novembra – Branko Rusmir jedan je od zaštitnih znakova Kotor Varoša, a njegova djela, prema mišljenju brojnih kritičara iz zemlje i inostranstva, najbolja su potvrda da i mala sredina može iznjedriti velikog umjetnika.


Iako je rođen u Antunovcu kod Pakraca, gdje su nastale njegove prve vizije pitoresknog pejsaža, Rusmir s ponosom ističe da je tek u Kotor Varošu pronašao svoj iskonski zavičaj.

– Moji počeci bili su u znaku figuracije, ali se ni tada nisam bavio pukim prepisivanjem prirode već sam prizore iz prirode preobražavao svojom umjetničkom maštom – prisjeća se Rusmir.

Priznaje da, kako godine prolaze, slika sve slobodnije, a novi motivi i sadržaji sve više ga odvlače ka unutrašnjem ekspresivnom pokretu .

– Upravo zato, u za mene novootkrivenom načinju slikanja špahtlom,  pronalazim svoju najprikladniju vokaciju likovnog izražavanja. Ponekad se dotaknem i lirske apstrakcije u kojoj moja mašta stvara sopstveni svijet – objašnjava umjetnik.

Kaže da se na njegovim slikama decenijama jasno mogu uočiti simboli koji ukazuju na veliko interesovanje za antički svijet i grčku mitologiju.

– Na mojim slikama se često mogu prepoznati zametci krila, koji simbolizuju pokušaj da pobjegnem od banalnosti življenja. Godinama gajim simpatije i za simboliku razapetog jedra, koje služi da se prebrodi tzv. vakumirano vrijeme –  priča Rusmir.

Kotorvaroški umjetnik, koji je do sada izlagao u Beogradu, Banjaluci, Kneževu, Rogaškoj Slatini i Torinu poručuje da će se upravo u gradu na Vrbanji i u godinama koje dolaze njedriti njegove slike, u kojima se pretaču poetske kaskade Bobasa i Vilenjskih vrela.

– Kotor Varoš je oduvijek imao smisla za moju kreaciju i ja to ovom gradu nikada neću zaboraviti – zaključuje svoju priču Branko Rusmir.

VIDEO:

PODELI

1 KOMENTAR

  1. Uvjek bili. Podrav od kotorvaroskog
    pjesnika.Uvjek su mi bile fine diskusije s tobom.Pozdravi i svoju Borku.

Comments are closed.