U posjeti etno galeriji Mile Đekanovića u Slatini kod Kotor Varoša: Starine sačuvane od zaborava (FOTO REPORTAŽA)

0

KOTOR VAROŠ, 15. aprila – Mile Đekanović, nastavnik razredne nastave u osmogodišnjoj područnoj školi u Zabrđu kod Kotor Varoša, vlasnik je jedne od najbogatijih etno galerija u ovom dijelu Srpske.

Godinama ovaj prosvjetni radnik sakuplja stare predmete koji su korišćeni u prošlosti i izlaže ih u svom ljetnikovcu u naselju Slatina.

– Cilj mi je da se svi zajedno vratimo starim dobrim vremenima. Savršeno je jasno da je sve u našim životima u znaku kruga i da vrijednosti koje su nekada poštovane  i uvažavane ponovo imaju neprocjenjivu vrijednost – objašnjava Đekanović.

Etno galeriju je, dodaje, popunio uz pomoć rodbine, prijatelja i učenika iz Zabrđa, koji su stare i zabačene predmete iznosili iz podruma i mračnjaka na svjetlost dana.

– Ipak, od svih predmeta koje sam do sada sakupio s raznih strana najdraža mi je sablja koju sam za uspomenu dobio od oca Nedjeljka. Pokojni otac mi je pričao da je on tu sablju naslijedio od djeda, ali nije mogao sa sigurnošću tvrditi iz kog vremena datira. To mi je najdraža uspomena, a ja ću je, ako bog da, ostaviti sinu – veli vrijedni sakupljač starina.

Cilj mu je, otkriva, da etno galeriju u naredne dvije-tri godine upotpuni novim predmetima koji su u prošlosti korišćeni u seoskim domaćinstvima.

– Nastojim da u svakoj prilici prezentujem u najljepšem svjetlu kraj u kom sam rođen. U kotorvaroškom kraju sam proveo djetinjstvo i svaki predmet iz njegove prošlosti mi je drag i ima neprocjenjivu vrijednost, a posebno sam srećan kada dobijem stvari koje su u prošlosti pripadale mojoj rodbini – priznaje Mile.

Dodaje kako mu se svakodnevno rađaju nove ideje u vezi uređenja etno galerije.

-. Sve ljude dobre volje koji posjete galeriju počastim kafom i rakijom i trudim se da se ovde osjećaju kao kod svoje kuće – priča vlasnik etno galerije iz Slatine.

Inače, Mile Đekanović od 1995. godine sakuplja narodne umotvorine, izreke, poslovice i aforizme.

– Zabilježio sam oko 6.000 aforizama, a nedavno sam objavio knjigu u kojoj se nalaze sve umotvorine koje sam vrijedno sakupljao u ovom kraju. Često zanimljive izreke čujem u autobusu ili na stanici, pa ih odmah zapisujem, jer sve što nije zapisano brzo pada u zaborav – kaže Mile Đekanović.

FOTO GALERIJA: