URGENT: Odbačena optužnica protiv Ljubana Ećima za navodne zločine u Kotor Varošu

2

KOTOR VAROŠ, 23. januara – Sud BiH odbacio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ljubana Ećima koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saznaje Srpskainfo.

Optužnica je odbačena zbog istorijske blamaže Tužilaštva BiH koje je podiglo optužnicu, a da nije ni saslušalo osumnjičenog.

– Sud BiH je u predmetu Ljuban Ećim 10. januara donio rješenje kojim je odbijena optužnica Tužilaštva BiH od 23. decembra 2019. godine, podnesena protiv osumnjičenog Ljubana Ećima zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti u vezi sa krivičnim djelom zločin protiv civilnog stanovništva – naveli su iz Suda BiH.

Advokat Dragan Stupar iz Banjaluke objasnio je da je uslov za podizanje optužnice saslušanje osumnjičenog.

– Napravili su početničku grešku. U pitanju je blamaža kakvu jedan pripravnik ne bi uradio – istakao je advokat Stupar dodavši da sličan propust nije vidio od kada se bavi advokaturom.

Prema navodima iz odbijene optužnice Ećim se tereti da je “za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto komandira Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banjaluka, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije”.

U optužnici se navodi da je ”progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i istorijskih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima”. (srpska info)

 

 

 

PODELI

2 KOMENTARA

Comments are closed.