Mini hidroelektrane, pogrebna preduzeća za rijeke u kotorvaroškom kraju

16

KOTOR VAROŠ, 23. juna – U petak 26. juna počinje velika kampanja ”Stop izgradnji malih hidroelektrana na kotorvaroškim rijekama”.

Cilj kampanje je zaustaviti uništavanje Vrbanje i njenih pritoka i životinjskog svijeta u rijekama kotorvaroškog kraja.

Uvjereni smo da izgradnja mini hidrocentrala donosi korist samo pojedincima i interesnim grupama koje ih grade, dok je korist građana i šire zajednice minorna.

Najavljena izgradnja  mini hidrocentrala u kotorvaroškom kraju nema nikakvo racionalno objašnjenje, jer one učestvuju u ukupnoj proizvodnji električne energije u razmjeru od samo dva do 3,5 odsto.

Proces planiranja, projektovanja, izgradnje i korišćenja mini hidrocentrala je na štetu životne sredine i protiv interesa lokalnog stanovništva. Nastavak izgradnje tih objekata doveo bi do ozbiljne degradacije životne sredine na brojnim lokacijama u opštini Kotor Varoš, što bi značilo i uskraćivanje prava građanima ove opštine da koriste prirodne vrijednosti koje imaju.

Opština Kotor Varoš je bogata čistim planinskim rijekama, koje bi mogle biti ogroman turistički potencijal, a ne poligon za uništavanje.

Mora se sagledati i analizirati postojeće stanje, zauzeti jedinstven stav i konačno jasno i glasno reći koliku imamo štetu, a koliku korist od mini hidrocentrala. Uvjereni smo da Kotor Varoš od njih ima minornu korist i nemjerljivo veliku štetu.

Jer, kada zahvatite vodu iz naših rijeka, pa je vodite nekoliko stotina metara  kroz cijevi, pa je propustite kroz turbine i vratite u vodotok, automatski uništavate  život, odnosno činite ekocid u tim vodotocima.

Brojne studije rađene u Evropskoj uniji ukazuju na negativan uticaj koje male hidroelektrane imaju na životnu sredinu.

Za to vrijeme, privatnim kompanijama kod nas koje proizvode električnu energiju iz malih hidroelektrana, kroz naknadu za subvencionisane proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora,  građani plaćaju ogromne iznose kroz mjesečne račune za struju.

Većina malih hidroelektrana su derivacionog tipa i grade se u brdsko-planinskim predjelima, kod vodotokâ sa velikim padovima.

(nastaviće se)

 

PODELI

16 KOMENTARA

 1. Samo zakleti neprijatelj ove države može da gradi ovakve centrale.Kakav pusti razvoj rularnig područja.Dođite na Ugar pa pogledajte jada i čemera.
  Proti neprijatelja svim sredstvima

 2. Tuga,ubijaju život u rijeci za prokleti novac…
  Na zapadu nema niđe ni pomena o takvim hidroelektranama…
  Kakav crni razvoj,za lokalno stanovništvo…
  Stop
  Stop
  Stop

 3. Tuga,ubijaju život u rijeci za prokleti novac…
  Na zapadu nema niđe ni pomena o takvim hidroelektranama…
  Kakav crni razvoj,za lokalno stanovništvo

 4. Da nije Sandra Pačavra u rodbinskim vezama sa porodicom vlasnika firme Madam?Ako je tako onda je sve jasno.Prirodu smo naslijedili od predaka a pozajmili od potomaka.Ne dajmo da nam pogane rijeke.

 5. Samo da znate sta su napravili na UGRU. Jad i cemer. Ovo nema nigdje. Na ugru vise nema ni zaba a kamo PASTRMKE.Bru ka.

 6. Dragi prijtelji nastavite na ovom putu imate podrsku od zemljaka iz Šajkaša. Ako treba i mi cemo doći da protestvujemo protiv uništavanja K. Brda i Vrbanje i ostalih naših rijeka.

 7. Jel istina da hoce da grade u kod vodopada Skskavac? Ako se to dozvoli mi smo onda svi kolektivno za ludnicu.

 8. Gledao sam sta rade u Rujevici (Stisklama).Ne mogu vjerovati da kotorvarisani cute i da ih ne zanima sta se sa Vrbanjom radi.Htio sam sam da protestiram,trazio sebi slicne,ali nikoga to ne zanima.Ljudi su postali zombiji,kukavice i ne moze ih se probuditi.Ako je moguce,molim vas,zaustavite to unistavanje prirode.

 9. Da vidimo ko ce ustati u odbranu ovih fukara sto grade ovo zlo da svi ustanemo sav grad na proteste!

 10. Vi bi gradili MHE u ORAHOVOJ,zato sto hrvata tamo nema,ali toje zemljiste hrvatskog naroda koi je tamo živio prije rata ,ali toje nasa djedovina i necemo dozvoliti izgradnjuMHE….

 11. Ovo uskori očekuje rijeku Duboku nedaleko od vodopada Skakavac!!!!!!

  VODOZAHVAT

  Vodozahvat je smješten na dijelovima zemljišnih parcela označenihkao k.č. 2833, K.O. Orahova i k.č. 2638, K.O. Grabovica, na vodotoku Duboki potok. Planirano je davodozahvat bude dimenzija 24,60x 12,20 m. Zahvat vode se vrši na dnu tj. „Tirolskim“ zahvatom i glavnom taložnicom, odakle će se upuštati u cjevovod pod pritiskom i odvoditi prema mašinskoj zgradi. Planirano je da seulazna građevina ukopa u zemlju i ona je nepravilnog oblika. Potrebno je da bude građena od armiranog betona, kao i pokrivena betonskim pločama. Objekat vodozahvata treba da sadrži: tablasti zatvarač, čeličnu rešetku, cjevovod za pražnjenje (odlivanje) komore i vodostanski preliv sa dolaznim (ulivnim) cjevovodom.Tačne dimenzije ulazne građevine (vodozahvata) će biti definisane tehničkom dokumentacijom.CJEVOVODukupne dužineprofila Planirana trasa postavljanja transportnog cjevovoda je duž postojećeg puta (od vodozahvata do mašinske zgrade) u dužini od oko 1780mi profila Ø 550 mm.Trasa cjevovoda jeu konstantnom padu, a ukupni pad od vodozahvata do mašinske zgrade je oko 107m.Cjevovod će biti ukopan na dubini koja će biti određena projektnom dokumentacijom, tako da neće biti vidljiv u prostoru, čime je isključena i mogućnost degradacije pejzažnih karakteristika ovog područja

 12. Još ne znamo koju firmu ćemo angažovati za realizaciju ovog projekta i sve je još u fazi razmatranja.

 13. Uskoro nećemo moći ni do vodopada Skakavac!!!

  Firma “DSM Elektrus” iz Kotor Varoša podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane “Duboka”. Direktor i vlasnik “DSM Elektrusa” Sandra Pačavra rekla je da je gradnja mini-hidroelektrane “Duboka” u početnoj fazi i da za sada ne mogu iznositi detalje o tom projektu. Poznato je jedino da bi instalisana snaga mini-hidroelektrane “Duboka” trebalo da iznosi 249 kilovata.

  Firma “DSM Elektrus” planira da na području Kotor Varoša gradi i mini-hidroelektranu “Vigošta” na istoimenoj rijeci.

  – Instalisana snaga ove hidroelektrane je 249 kilovata i njena gradnja je značajna za lokalnu zajednicu jer će doprinijeti razvoju ruralnog područja opštine. Značaj izgradnje ogleda se i u iskorišćavanju vodnih potencijala i razvoju infrastrukture seoskih područja, odnosno gradnji puteva i dalekovoda. Još ne znamo koju firmu ćemo angažovati za realizaciju ovog projekta i sve je još u fazi razmatranja. Tom projektu ćemo se aktivnije posvetiti nakon dobijanja građevinske dozvole – kazala je Pačavra.

Comments are closed.