Valentina Mišljenović: Auf Wiedersehen

0

KOTOR VAROŠ, 23. oktobra – Došla su takva vremena da će se radnici u BiH svijećom tražiti. I to nije nimalo čudno. Ako ćemo iskreno, nije ni nepravedno, iako znači da će i ono malo privrede što radi kod nas biti samo ugroženije.

Jer od rata naovamo radnici su ti koji su bili mahom ugroženi, poniženi, potcijenjeni, potplaćeni, proganjani… i sve su to trpili, jer nisu imali izbora. Čast pametnim i poštenim poslodavcima, koji su od ranije razumjeli da radnici nisu i ne mogu biti teret, već poluga bez koje se ne može dugoročno raditi posao.

Ali i takvi se godinama svijećom traže. Zato većina naših privredika nije ni mogla očekivati ništa drugo nego da im radnici prvom prilikom koja im se ukaže okrenu leđa uz poruku: „kako ste sijali, tako i žanjete“.

Zanimljivo je i to da su naši radnici svima po svijetu dobri i vrijedni, samo nama ništa ne valjaju. U Hrvatskoj, koja ih sada mahom prevlači, hvale ih i nagrađuju, a da ne govorimo o rigoroznoj Njemačkoj, gdje su mnogi našli poslove. Biće, ipak, da problemi naše privrede nisu toliko u lošim radnicima, u šta su nas godinama ubjeđivali, koliko u njenoj opštoj nezrelosti i sitnosopstveničkim interesima.

Najveći problem je, međutim, to što ni ova situacija neće opametiti bilo koga. Na koji način misle da nastave sa poslovanjem naši nazovi privrednici su najbolje poručili ovih dana, kada su radnicima oteli i 30 KM povišice. Zato će ubuduće sve više slušati i poruku „Auf Wiedersehen“.

Valentina Mišljenović ”EuroBlic”