Valentina Mišljenović: Djeca, nasilje i patnja

0

KOTOR VAROŠ, 3. novembra – Sve veće nasilje među djecom i mladima, uz visoki rizik obolijevanja od mentalnih poremećaja, zabrinjava sve one koji se sa ovim problemima susreću, bilo u radu, bilo u porodici i okruženju.

Eskalacija vršnjačkog nasilja većinu, pritom, i šokira, jer mlada bića pokazuju nevjerovatan nivo agresije, netrpeljivosti i nerazumijevanja. Teško nam je i da prihvatimo da sa novim generacijama dolaze takve vrste problema.

Podatak da nam svaki četvrti adolescent pati u tome nije nimalo bezazlen. Kod mnogih tu patnju stvara upravo izloženost zlostavljanju, ponižavanju ili uznemiravanju u školama, ali i na društvenim mrežama na kojima „žive“ sve mlađa djeca. Slične osjećaje stvaraju i loši porodični odnosi i atmosfera, a nije tajna da nam se i disfunkiconalne porodice šire kao epidemija. Ako tome dodamo i odrastanje u opštem nesigurnom okruženju i atmosferi neizvjesnosti, ne treba da čudi što se mladi ljudi s tim sve teže nose.
Veliki su to problemi i izazovi i za emotivno i intelektualno stasale ljude, a kamoli za dječake i djevojčice u najranjivijem periodu odrastanja. Za mnoge od njih je izražena agresivnost u ponašanju ujedno i signal dubljih unutrašnjih problema.

Ono što dodatno zabrinjava sve koji su svjesni ovih problema jeste to što na njih prilično slabo odgovaramo. Dijelom je to zbog skromnih mogućnosti, ali dijelom i zato što prebacujemo odgovornost i zabijamo glavu u pjesak.

Valentina Mišljenović ”EuroBlic”