Vasiliki Trimpou piše za ”Glas Kotor Varoša”: Vrijeme kada novopečeni roditelj postane opet dijete

0

KOTOR VAROŠ, 25. aprila – Tako nekako je kad postaješ roditelj. Prelazak u drugu dimenziju. Prelazak tamo gdje preuzimaš svu odgovornost.  


Otvaraju se vrata u nepoznatnom svijetu. Ne znaš ni gdje te vode ni zašto te vode. Kao da te vode nigdje i svugdje. Čudan osećaj, zar ne?

To je roditeljsto: jedan  sasvim čudan poziv za upoznavanje samog sebe – bolje i dublje. Prelazak u nešto što nikada nisi ni vidio, niti si tamo išao niti si stigao. Kao spuštene  ljestve koje silaze do ljudskog jezgra. Tvoje jezgro. Tvoja psiha.

Greške tvojih roditelja, rane duboke izlaze na površinu. Stežu te jako kao da hoće da te uguše. Kao  čvor u grlu. Prelazak ka istini, ka dubokoj istini za koju si se  pretvarao kao  da ne postoji.

Ali je tu, da ti šapne sve što si već znao:

O ljubavi koju nisi dobio.

O ranama koje nisi zaliječio.

O traumama koje nisi prebrodio.

O uspomenama koje ne možeš zaboraviti.

To je vrijeme kada novopečeni roditelj postane opet dijete, uplašeno dijete  svoje prošlosti, koje broji jednu po jednu njegove rane, noseći svoje dijete… Teret, težak teret zar ne?

Pošlušaj sebe. Moraš se suočiti sa njim. Nema više ignorisanja… Tvoja prošlost, tvoje uspomene. Tvoje rane. Otvori ih, priznaj ih i  zagrli ih. Prvo za sebe. Zatim za svoje dijete.

Da se ne ponove iste greške. Da se ne otvaraju iste rane. Da se zaustavi isto ponašanje, ista patnja i ista bol. Da ne prijeđe sa generacije na generaciju.

Ne postoji čarobni stapić koji će te pretvoriti u dobrog roditelja.

Ne postoje magične riječi koje će te preobraziti u boljeg roditelja od tvojih. Pogledaj tvoje dijete. Zar ne vidiš da zaslužuje bolje šanse? Pruži mu ruku. Dvoje zajedno. Dvoje djece zajedno. Veliko i malo. Idu ka prelasku…

Za ”Glas Kotor Varoša” piše:

Vasiliki Trimpou, diplomirani psiholog i osnivač privatne predškolske ustanove ”Melissaki” u Kotor Varošu.

 

 

PODELI