VODIČ KROZ CIJENE LETOVANJA: Šta je jeftinije u Crnoj Gori, a šta u Albaniji?

0

15. JULI – Popuštene mjere usljed pandemije korona virusa ovog ljeta su otvorile put ka planiranju odmora.

Građani su željno iščekivali putovanje u omiljenim ljetovalištima, a za odmor treba pripremiti deblji novčanik.

Kao primjer uzimamo dva najatraktivnija ljetovanja na obali Crne Gore i Albanije. Saranda u Albaniji važi za turistički grad koji je sličan Budvi, piše Blic.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za desetodnevno ljetovanje u ekskluzivnim hotelima sa pet zvjezdica na Crnogorskom primorju za dvije osobe treba izdvojiti u prosjeku do 3.000 do 6.000 evra, dok smještaj na jugu albanskog primorja u hotelima sa istim brojem zvjezdica košta oko 2.000 evra.

Smještaj u hotelu sa 5 zvjezdica koji raspolaže bazenima, spa centrima, turskim kupatilom i doručkom u Sarandi u julu će vas koštati oko 2.000 evra, dok za smještaj istog tipa u tom periodu u Budvi treba izdvojiti oko 6.000 evra.

I cijene u smještajnim kapacitetima sa manjim brojem zvjezdica se razlikuju. Hotel sa četiri zvjezdice za deset dana sa doručkom za dvije osobe u Sarandi košta u prosjeku od 500 do 1.000 evra, a u Budvi od 1.500 do 2.000 evra.

Cijena privatnog smeštaja po osobi

U Budvi privatni smještaj za jednu osobu košta od 12 do 20 evra, cijena varira od blizine plaže i uslova u samom apartamanu.

S druge strane, u Sarandi gotovo i da nema klasičnog privatnog smještaja, uglavnom su kuće pored obala preuređene u vile i cijena po noćenju za osobu u njima iznosi u prosjeku 30 do 40 evra. U većini ovakvih smeštaja uključeni su i doručak i večera.

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Ručak u Budvi 5 evra, u Sarandi 3,5 evra

Jedan kapućino u Budvi košta oko 1,5 evro, dok je u Sarandi 1 evro. Za ručak u nekom budvanskom restoranu treba izdvojiti 5 evra, za pivo oko 2,5 evra, a u Sarandi ručak košta 3,5 evra, dok je pivo oko 2 evra.

Budva, restoranske cijene

ručak – 5 evra

pivo 0,5l – 2,25 evra

pivo 0,33l – 2,5 evra

voda 0,33 – 1,40 evra

Budva, cijene u marketima

mlijeko – 75 centi

bijeli hljeb – 60 centi

glavica zelena salata – 80 centi

Saranda, restoranske cijene

ručak – 3,5 evra

pivo 0,5l – 1,20 evra

pivo 0,33l – 2 evra

voda 0,33 – 50 centi

Saranda, cijene u marketima

mlijeko – 1 evro

bijeli hljeb – 75 centi

glavica zelena salata – 25 centi

Poređenje ostalih cijena pokazuje da je start taksija skuplji u Sarandi i iznosi oko 2,5 evra, a u Crnoj Gori je znatno jeftiniji i košta oko 50 centi. Cijene pilećeg mesa i jaja po prodavnicama su slične i u jednom i u drugom gradu. Kilogram piletine u prosjeku košta oko 4,5 evra, a pakovanje jaja od 12 komada manje od 2 evra.

Cijene smeštaja variraju od grada do grada, oni urbanizovaniji su skuplji, a ukoliko želite da tokom ljetovanja potrošite manje para, uvijek možete da odaberete destinacije koje su jeftinije, te za noćenje u privatnom smještaju u Sutomoru platićete od 8 do 12 evra, u Dobrim vodama od 10 do 15 evra, a u Bečićima od 15 do 20 evra i više.

Ako putujete autobusom, povratna karta od Beograda do Budve iznosi oko 40 evra.

Cijena povratne karte do Sarande koštaće vas oko 70 evra. Slična je cijena i za druge gradove na jugu Albanije, a za prelazak preko Kosova za maloljetnu djecu potreban je izvod iz matične knjige rođenih sa slikom, dok je za djecu koja putuju bez roditelja potrebna pismena saglasnost roditelja overena kod notara. (srpskainfo)

PODELI