Fagus1 22

Vojo Vuković šest decenija sakuplja trofeje

0

KOTOR VAROŠ, 27. jula  – Osamdesetogodišnji Vojislav Vuković, jedan od najstarijih članova Sportskog ribolovnog društva Kotor Varoš, već šest decenija druguje sa ribarskim štapom i ne pomišlja da ga odloži.

Odlično se sjeća kada ga je rođak Žarko Božičević u rodnim Šipragama prvi put poveo u ribolov na Vrbanju. Već tada je znao da se od rijeke više neće odvajati.

– Najviše me je privlačilo pecanje potočne pastrmke. Tajne lova na ovu fantastičnu ribu mi je otkrio ribolovac Omer Šipraga zvani Poglavica. On me je naučio stavljati mušicu na udicu i druge sitnice važne za ribare – ispričao je Vuković za ”Glas Srpske”.

Među brojnim trofejima posebno mu je u sjećanju ostala mladica od sedam kilograma, koju je upecao na Vrbanji. Rado se prisjeća i pobjeda na klupskim takmičenjima, a mlađim kolegama poručuje da će ih biti još.

Dok priča o svojoj životnoj strasti, starina Vojo sa zabrinutošću kaže da su rijeke svakim danom sve zagađenije, a da je krivolovaca sve više, što se osjeti na ribljem fondu.

– Nekada su ribari iz drugih sredina dolazili na Vrbanju, dok u posljednje vrijeme Kotorvarošani odlaze u ribarenje na Vrbas, Savu, Unu i Sanu – kaže Vuković dok zabacuje za novi trofej.

D. KEREZOVIĆ

 

PODELI