Vrhovni sud RS uvažio zahtjev đaka i roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca

13

BANJALUKA, 5. decembra  – Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije zvanično dobilo presudu od Pravobranilaštva RS, koje ga zastupa, i izjasniće se tek kada dobije presudu, kazali su za “Nezavisne” danas u Ministarstvu prosvjete i kulture RS komentarišući odluku Vrhovnog suda RS, koji je uvažio tužbeni zahtjev roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u kojem su tvrdili da su diskriminisani te da je povrijeđeno njihovo pravo na jednako postupanje u oblasti obrazovanja.

Naime, Republici Srpskoj i OŠ “Sveti Sava” u Vrbanjcima, kod Kotor Varoša, naloženo je da uvedu nacionalnu grupu predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u FBiH, te da zaposle ili angažuju nastavnike povratnike.

Takođe, Vrhovni sud obavezao je tužene da na ime naknade troškova postupka tužiocima isplate 22.460 KM.

Haris Kaniža, advokat koji zastupa djecu i roditelje, kazao je za federalne medije da je presrećan.

“Ovo je istorijska odluka Vrhovnog suda RS kada se radi o pravnim pitanjima iz oblasti diskriminacije i nejednakog postupanja, prava na obrazovanje na teritoriji RS, pitanja nacionalne grupe predmeta, prava povratnika, u ovom slučaju Bošnjaka”, istakao je Kaniža.

Kaniža je naveo i da je sud naložio da se u tuženu školu uvede nacionalna grupa premeta bosanski jezik i književnost, priroda i društvo, istorija, geografija, kao i da se ti predmeti izučavaju po bosanskom nastavnom planu i programu iz, kako je već navedeno, Zeničko-dobojsko kantona u FBiH, pošto je taj kanton geografski najbliži Kotor Varošu.

(nezavisne)

PODELI

13 KOMENTARA

  1. Ova sudska odluka je dio paketa oko formiranja Savjeta ministara. Dodik.obecao Izetbegovicu a onda naredio Selmanu da sprovede. Jasno ko.dva i dva.

  2. A ti vehabija primiri se bolje ti je. Vi muslimanj samo i ubijanju pricate i onda glumite zrtve. Koliko je bosnjaks otislo na strana ratista u zadnji par godina. 480 genocidni islamista. I jis bi ih otisli da bihe presjecen put. NISAM VAS SE BOJAO NI 1992 NE BOJIM VAS SE NU SAD.

  3. Na najvećem dijelu teritorija Srbije i Hrvatske (praktično, izuzetak su samo teritorije koje se nalaze neposredno uz granice sa Bosnom), govor Srba i Hrvata i danas znatno odudara od kodificiranog oblika njihovog književnog jezika, tako da i jedni i drugi moraju učiti svoj književni jezik, koji je, kao što je već pokazano, u biti kodificirana varijanta bosanskog jezika.
    Primjer jedne “hrvatice” iz Vrbanjaca koja je odselila u okolicu Zagreba,pa su joj mjestani rekli “Mi tebe Mare nista ne razumijemo” ona im je odgovorila “Kako razumijete Dnevnik na televiziji”

  4. Prvi poznati rječnik bosanskog jezika napisan je 1626. godine, a štampan je 1631. godine, dakle gotovo dvije stotine godina prije prvog rječnika srpskog jezika, koji je, na osnovama bosanskog jezika, sačinio Vuk Karadžić, i više od dvije stotine godina prije nego što je Ljudevit Gaj kodificirao hrvatski književni jezik, takođe pod snažnim utjecajem bosanskog jezi

  5. Ovi muslimani cackaju mecku. Neka idu u federaciju pa neka uce izmisljeni bosanski jezik. Treba se narod dici na kuku i motiku. Nije ustavni sud stvarao Republiku Srpsku. Nego mi Borci. I oni su protestovali e sada trebamo i mi. Ovo je uvod da i mi Srbi u buducnosti ucimo taj falcifikat od jezika. Osvijestite se Srbi kratka pameti.

  6. Vrbanjci ce uskoro postati stjeciste selafija i isilovaca. Policija bi trebala cesce da obilazi Vecice…

Comments are closed.