VRIJEME POGODNO ZA ZAVRŠETAK PROLJEĆNE SJETVE

0

KOTOR VAROŠ, 16. MAJA  – Uglavnom povoljni vremenski uslovi tokom prethodne sedmice odgovarali su privođenju kraju sjetve proljećnih kultura.

Posljednje padavine su pogodovale svim poljoprivrednim kulturama, a i vlažnost površinskog sloja zemljišta se popravila, kao i zaliha vlage na dubini od jednog metra.

Posijani usjevi, kao i ozima pšenica i ječam, imaju optimalne uslove za rast i razvoj i oni se u zavisnosti od područja nalaze u različitim fazama razvoja – od klasanja do cvjetanja.

Voćarske kulture su u fazama zametanja i porasta plodova, dok je vinova loza u intenzivnom porastu i brzo će početi cvjetati.

Za normalan rast i razvoj posijanih i niklih usjeva potrebno je da padne nova kiša.

Toplo i sunčano vrijeme tokom prethodne sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata, dok su povremena kiša i pljuskovi stvorili uslovi za pojavu biljnih bolesti.

Tokom narednih sedam dana očekuje se uglavnom pretežno do potpuno oblačno sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Lokalno su moguće obilnije padavine, praćene gradom i pojačanim vjetrom, a više sunčanog vremena očekuje se krajem sedmice.