ZDENKO SAKAN: APEL POSLODAVCIMA DA ORGANIZUJU SAMO MINIMUM RADNOG PROCESA KAKO BI SE SPRIJEČILO ŠIRENJE VIRUSA KORONA

KOTOR VAROŠ, 26. MARTA – Uvažavajući činjenicu da opštinski Štab za vanredne situacije nema nadležnost za ograničenje radnog vremena ili zabranu rada privrednih društava, te da je to isključiva nadležnost republičkog Štaba za vanredne situacije, a u cilju sprečavanja širenja epidemije virusom korona, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je uputio apel svim poslodavcima, a posebno onima kod kojih je angažovan veći broj radnika, da razmotre mogućnost preraspodjele rada u narednih 15 dana.

„Preporučujem privrednicima da, uz mininmalan angažman radnika, organizuju minimum procesa rada u narednih 15 dana, kako bismo spriječili širenje virusa korona na području opštine. To konkretno znači da je potrebno smanjiti angažman radnika na najmanji broj kojim neće biti ugrožen proces proizvodnje ili pružanje usluga“, naglasio je Sakan.

On očekuje od poslodavaca da mjere ne budu na štetu zaposlenih i njihovih primanja u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, što podrazumijeva i isplatu plata.

„Jedna od mogućnosti je organizovanje kolektivnog godišnjeg odmora u trajanju od 15 dana ili plaćenog odsustva, kako bi se poslije toga proces rada mogao nesmetano nastaviti“, zaključio je Sakan.

Uz sve navedeno, potrebno je uvesti mjere na zaštiti zdravlja radnika, kao što je konstantna dezinfekcija prostorija i opreme, obezbjeđenje zaštitne opreme i povećanje rastojanja između radnika.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here