Zdenko Sakan: Nastavićemo sa razvojem Kotor Varoša

5

KOTOR VAROŠ, 21. decembra – U 2022. godini nastavićemo sa razvojem naše lokalne zajednice i uljepšavanjem grada, nastojaćemo da dodatno podignemo nivo komunalnih usluga, a realizovaćemo i značajan broj planiranih investicija – rekao je Zdenko Sakan, načelnik opštine Kotor Varoš.


Sakan je u intervjuu za Načelnik.net istakao da je i pored svih problema prouzrokovanih pandemijom korona virusa, opština uspjela da realizuje značajan broj projekata predviđenih planom kapitalnih investicija.

Na samom smo kraju godine, u kojoj mjeri su ostvareni planovi i ciljevi koje ste postavili za 2021.? Da li ste zadovoljni postignutim?

SAKAN: Pandemija virusa korona je ostavila traga na svjetsku ekonomiju, način života ljudi, mnoge stvari su promijenjene, nametnute uslovno rečeno, što je uticalo da promijenimo način života. Povećane su potrebe za jačanjem zdravstvenog sistema, jačanje sektora iz socijalne sfere, kao i da se pomogne ekonomiji, koja je značajno pala. I pored tih problema, uspjeli smo da realizujemo značajan broj projekata predviđenih planom kapitalnih investicija i zahvaljujući domaćinskom poslovanju i racionalnom trošenju budžetskih sredstava uspjeli smo pokriti budžetski deficit iz prošle godine u iznosu od 370.000 KM.

Na koje projekte realizovane tokom ove godine ste posebno ponosni?

SAKAN: Intenzivno smo radili i ulagali maksimalne napore u modernizaciju i izgradnju lokane i nekategorisane putne mreže na području cijele opštine. Uspješno smo okončali asfaltiranje ulica u naseljima Kotor, Ripište i Donja Baština, u zaseocima Curkići, Doljani i Kolona, na mostu na rijeci Vrbanji u zaseoku Lujići, a okončano je i asfaltiranje dionica puta Donje Šiprage – Rasadnik i Garići – Vehabi. Uspješno je završena rekonstrukcija mosta na putu Šiprage – Ćorkovići, čime je omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja i olakšan prevoz mještana ovog kraja. Sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije je potpisan ugovor vrijedan 50.000 KM o finansiranju izgradnje puta Kotor Varoš–Bilice u dužini od 400 metara.

Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, realizovaćemo četiri projekta u vrijednosti od 412.000 KM. Za uređenje jednog dijela trga ispred nove zgrade lokalne uprave biće izdvojeno 300.000 KM. Realizacijom projekta „Rekonstrukcija puta Tovladić – spajanje puta Urije – Rašće Brdo u opštini Kotor Varoš“ u vrijednosti od 50.000 KM značajno će se poboljšati putna infrastruktura na području opštine. Za opremanje stomatološke ambulante i nabavku medicinske opreme u Centru za bazičnu rehabilitaciju Doma zdravlja ”Sveti Pantelejmon” biće izdvojeno 62.000 KM.

U Mjesnoj zajednici Šiprage u toku je ralizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže, koji su zajednički inansirali opština Kotor Varoš i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u vrijednosti od 70.000 KM. Na crpilištu Bijelo polje je postavljen novi motor i pumpa snage 22 kilovata, koja će u sistem pumpati 22 l/s, kao i nova automatska hlorna stanica. Proširena je vodovodna mreža preko kotorskog mosta u dužini od 250 metara, a ovim projektom je riješeno pitanje vodosnabdijevanja stanovništva Kotora pitkom vodom. Postavljanjem osam stubova prema Gradskom trgu završeno je u potpunosti postavljanje rasvjete na pješačkoj stazi uz rijeku Vrbanju.

U saradnji sa federalnim Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica završena je izgradnja sportsko-rekretaivnog centra u mjesnoj zajednici Vrbanjci, čija je vrijednost 100.000 KM. U saradnji sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH obezbijedili smo građevinski materijal za sedam kotorvaroških povratničkih porodica, ukupne vrijednosti oko 70.000 KM, a zajedničkim naporima završili smo izgradnju sportsko-rekretaivnog centra u mjesnoj zajednici Vrbanjci, čija je vrijednost 100.000 KM. I na kraju bih dodao da smo uspješno okončali akciju uklanjanja devastiranih i ruševnih objekata, koji su se nalazili uz glavnu ulicu i predstavljali su opasnost i ugrožavali bezbjednost stanovništva.

Epidemija koronavirusa je svakako promijenila finansiranje, mogućnosti i uopšte funkcionisanje cjelokupnog sistema, na koji način se borite sa „korona krizom“?

SAKAN: Poboljšan je rad Privrednog savjeta, u koji su uključeni istaknuti privrednici, a formiran je u cilju približavanja problema i potreba privrede predstavnicima lokalne samouprave, povećanju transparentnosti i uvažavanju glasa privrednika. Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja ima suficit u izvozu zahvaljujući brojnim privrednim subjektima. Sastanci sa privrednicima u značajnoj mjeri doprinose poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju poslovne klime.

Upravo će projekat, koji predstavlja zajedničku inicijativu rukovodstva opštine i direktora “Dermala” i “Sim Tehnika”, biti realizovan ove godine. Opština će finansirati proširenje Knez Mihailove ulice sa odvodnjom oborinskih voda i izgradnjom trotoara, a preduzeća ”Dermal” i ”Sim Tehnik” će vlastitim sredstvima zasaditi drvored i postaviti klupe. Generalno gledano, mi ćemo nastaviti da se zajednički sa našim privrednim subjektima odupremo svim izazovima koje sa sobom nosi trenutna situacija u vezi pandemije.

Kada je u pitanju perspektiva mladih u Vašoj lokalnoj zajednici, kakva je trenutno situacija, koliko su mladi bitna karika u ovom društvu?

SAKAN: Zahvaljujući apsolutnoj pobjedi na takmičenju „Ritam Evrope“ predstavnici Kotor Varoša su doveli ovaj prestižni festival u svoju lokalnu zajednicu, u kojoj će se djeca i omladina iz drugih opština i gradova takmičiti za prvo mjesto i benefite koje sam televizijski program donosi.

Opštinska uprava podržava mlade i uspješne ljude, prvenstveno dodjelom stipendija i da ove godine je za tu namjenu izdvojeno 70.000 KM iz opštinskog budžeta. Na ovaj način smo jasno stavili do znanja da razumijemo potrebe mladih i njihovu želju da po završetku školovanja postanu kreatori novih ideja i projekata koji će doprinijeti razvoju opštine.

Veliku podršku pružali smo sportskim klubovima, udruženjima i pojedincima, koji su ime našeg grada pronosili širom Republike Srpske, ali i van nje osvajajuću veliki broj medalja, potom našim najboljim osnovcima i srednjoškolcima, ali i kulturno umjetničkim društvima i nevladinim organizacijama. Koristim priliku da kažem da sam ponosan na sve naše privrednike, sportiste, učenike, studente, pojedince i organizacije, koji u ovim teškim vremenima postižu značajne rezultate, i tako na najbolji mogući način promovišu našu lokalnu zajednicu.

Kako ocjenjujete trenutni poslovni ambijent u lokalnoj zajednici na čijem ste čelu i kakvi su Vaši planovi u pogledu privlačenja novih domaćih i stranih investicija?

SAKAN: Opština Kotor Varoš ispunila je uslove BFC resertifikacije kojom je obnovila status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, prema novom izdanju BFC SEE standarda visokom ocjenom. Činjenica da opština ima BFC sertifikat govori potencijalnim investitorima da se radi o lokalnoj zajednici koja je orijentisana ka potrebama i zahtjevima privrednika. U toku prošle i ove godine, koja je bila vrlo izazovna, domaći  i inostrani investitori nisu obustavljali proizvodnju.

Činjenica da fabrika obuće „Dermal“ proizvodi obuću za inostranu vojsku i policiju osigurala im je dovoljno posla tokom perioda u kojem je veliki broj fabrika u našoj zemlji, ali i cijelom svijetu bio zatvoren. Osim toga zapošljavali su nove radnike i proširili vlastite proizvodne kapacitete, a i ostale kompanije na području opštine su imale zapažene poslovne rezultate.

U Kotor Varošu je trenutno 5.600 zaposlenih, od čega čak 3.200 u kožarsko-prerađivačkoj industriji. Moram istaći i činjenicu da ograničavajući faktor i kočnicu na putu još većeg privrednog razvoja predstavlja nedostatak radne snage i zemljišta u vlasništvu opštine.

2022. godina će sasvim sigurno biti izazovna, posebno s ekonomskog aspekta. Kakvi su planovi i prioriteti, šta građani mogu očekivati?

SAKAN: U 2022. godini nastavićemo sa razvojem lokalne zajednice i uljepšavanjem grada, nastojaćemo da dodatno podignemo nivo komunalnih usluga, a realizovaćemo i značajan broj planiranih investicija. Izgradnjom nove zgrade lokalne uprave konačno je riješen višegodišnji nedostatak adekvatnog prostora za opštinske službe i naš plan je da se u sljedećoj godini preselimo u ovaj reprezentativan objekat.  Završena je prva faza izvođenja radova na vanjskom uređenju i infrastrukturi i za tu namjenu smo izdvojili 250.000 KM budžetskih sredstava.

Sredstvima Vlade Republike Srpske u iznosu od 300.000 KM planiramo popločanje i uređenje jednog dijela trga. Budžetom za narednu godinu planirano je još 300.000 KM za kompletno uređenje prostora i pristupnog puta ispred administrativnog centra, kao i postavljanje trafo-stanice, a raspisan je i tender za nabavku namještaja i prateće opreme u vrijednosti od 350.000 KM. Novac za izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smještena opštinska administracija obezbijeđen je zaduženjem Opštine Kotor Varoš putem emisije obveznica, a ukupna cijena izgradnje iznosi 3,1 milion KM.

(Aldijana Mirković – NAČELNIK.NET)

PODELI

5 KOMENTARA

  1. Samo mi nije jasno od kud toliko mozga ovim dečkima što ima je dosadno posle posla u dijaspori pa se prave pametni….Dodik vam je naj-bolje rekao vaše je da dođete pred praznike na par dana,pravite se BAJE sa evricima i kolima vecinom na LIZING pa nazad…Naravno da nam po ko zna koji put kažete(STVARNO MI NIJE JASNO KAKO VI OVDJE ŽIVITE SA 500 KM LIČNOG DOHOTKA )…..

  2. uglavnom danasnje stanovnistvo u stvari i ne poznaje Kotor Varos posto je vecina tu saselila sa sela, izbjegla iz Hrvatske ili dosla iz Srbije, Crne Gore te nekih dijelova bivse BiH.Kotor Varos ima perspektivu da se spoji maltene sa Celinicem ukoliko se jos naseli iz Srbije te bi tako bio sire podrucje Banja Luke.Predgradje.Prije je bila planirana tvornica keksa i mekinja ali se od nje odustalo kao i od mini hidroelektrane na Bobasu. Mozda da se izgradi gradski bazen za kupanje za razvoj plivackog sporta.Od Rujike do Strelista mogla bi zicara za taj Skijaski Centar i vodovod od Kotorista.Bilo bi pametno da se obnovi i bivsa Ekonomija.Zna li ko sta je s farmom nutrija i pilicima iz Garica ?

  3. A odozgo, s vrh brda vidi se najbolja panorama Kotor Varosa, dvogledom i svaka kuca, zgrade na Bregovima, Donji Varos i Ravne, jedino se od Rujike ne vidi bas Carsija ali vidi Rujika. Jesam pisdac a nazvali su me i Pishac, Jedini od svih ali onaj pravi.Jedan me hodza proglasio glumcem ali pozitivnim.Moze i park na Cvikutiscu, tu je najbolja hladovina, samo napraviti klupe, za ljeto, tu u sumama ima dobrih gljiva, pecurke i sirokriz, ima put za Kotorisce i raznih trava, tu ima svakakvih biljaka do kantariona po livadama, sume su prelijepe, raste jasika a ljesnika na sve strane oi dobrih pritki za grah.Hrvata je nestalo a ionako sve do Ledina je srpsko pa iskoristite prirodu kad vam je sve vec Bog dao i Bog dao dobro.

  4. Napravite Zimski sportski centar i sve sto se uz to podrazumjeva, na bilo koji nacin finansiranja, opstinski ili privatno ili trazenjem investitora, ponuda i strancima na podrucju Strelista odnosno prijasnje Duge Njive na putu za Bilice prema Lojzinoj sumi iznad Ripista i Novog Naselja. Tik iznad tih vasih novih kuca nalazi se Cvikutiste idealno za Zimski sportski Centar-tu bi pored iznajmljivanja skija i sanki, Javni WC i ostalo, mogao biti i kafic, restoran i slicno a padina prema Lojzinoj sumi idelana za spust na skijama, za sankanje-bilo bi to idealno izletiste za Kotor Varos ali i sire, dolazili bi i drugi sto bi cinilo od prihoda povratak investicije i zaradu i potpuno je blizu gradu a put je izgradjen od skole preko Ripista do Bilica.Bilice se nalaze u pozadini i reljef Bilica je idealan za zimski turizam a Uzlomacki potok koji prolazi kroz Bilice i veze putem Bastinu imao bi takodje pristup s druge strane Zimskom Sportskom Centru sa strane Bara gdje bi se mogla napraviti duga skijaska staza za hodanje na skijama te u obe te poveznice Kotor Varos bi postao regionalni zimski centar idelan za razvoj djece i moguce kasnije sampione u skijanju a o zdravlju ne treba ni pricati i to posebno u zimskom dobu kada se nije aktivno-izvodilo bi u starije ljude u setnju iz svojih kuca i odvojilo od sporeta.Iskoristite snijeg i brda koia su odmah tu prema Bilicama a pogotovo sto se tu nalazi niz kuca a druga strana je potpuno prazna te se iz Carsije ili bilo otkuda moze doci pjeske, skijama ili na sankama.Srbi u inostranstvu,razmislite o investicijama u Kotor Varos a ne da razvoj grada ovisi samo od budzeta Opstine i ostalih politickih programa.Budi Srbin u svom Kotor Varosu.Ostali ce doci sami.

Comments are closed.