Zvezda preko Kelna vidi nastavak evropskog puta (21.05 RTS 1)

0

BEOGRAD, 7. decembra – Ovo nije kraj, trebalo bi da bude početak vraćanja kluba tamo gde apsolutno pripada – kaže Vladan Milojević pred odlučujući duel sa Kelnom

Crveno-beli maratonci sišli su u ciljnu ravninu, odlučni da uspešno reše foto-finiš sa upornim Nemcima i utrče u istoriju! Ukoliko večeras remijem ili pobedom u sudaru sa Kelnom zadrži drugo mesto na tabeli grupe H, postaće Crvena zvezda jedini klub u istoriji Lige Evrope koji je od prvog kola kvalifikacija stigao do šesnaestine finala. I to nije sve, ova generacija bi ostala upamćena kao prva od raspada SFRJ sa kartom za proleće na međunarodnoj sceni.

Stadion će biti krcat, srca vrela, ovakva noć se na najvećem srpskom stadionu čekala 25 godina. Po svemu viđenom u dosadašnjem delu grupne faze, Crvena zvezda je zaslužila prolaz, ali moraće da napravi još jedan korak. Dvoipodecenijski san staje u večerašnjih 90 minuta.

– Mi smo sportisti i moramo da nosimo pritisak. Pričao sam sa igračima, poručio im da uživaju, oni su ti koji su doveli Crvenu zvezdu dovde. Ne bih ulazio u ocene da li možemo mnogo da dobijemo ili izgubimo. Neka moji momci odigraju kao od starta putovanja kroz Evropu ove sezone. Imamo snagu, neka budu što jesu, za mene su uvek pobednici i ostaće to bez obzira na rezultat. Oni dobro znaju da ću uvek da stanem ispred njih. Ovo nije kraj, trebalo bi samo da bude početak vraćanja Crvene zvezde tamo gde apsolutno pripada, a to je mapa Evrope. Sa ovakvom veličinom kluba i navijačima, tu nam je mesto – komandantski odsečno i zrelo govori Vladan Milojević, šef stručnog štaba Crvene zvezde.

Keln jeste u ogromnim kadrovskim problemima, ali će protiv Crvene zvezde igrati 10 od 11 fudbalera koji su minulog vikenda osvojili bod na gostovanju trećeplasiranom Šalkeu.

– Govorim u superlativima o Kelnu, kao i pred prvi meč, bez obzira na njegovu poziciju na tabeli. Ne bi trebalo to da nas vodi, skloni smo ovde da pruveličavamo stvari. Rival ima izuzetan kvalitet, ali i sportske probleme. Nalazi se tu gde je, analiza njihovih igara nije u skladu sa rezultatima.

Pobedio je Keln u poslednje dve utakmice Lige Evrope i došao u situaciju da prođe dalje, ali je niz bez trijumfa u Bundes ligi doveo do promene trenera.

– Igrači uvek u takvim situacijama imaju dodatni motiv da se dokažu. Neće biti skrivalica, nemaju čime da nas iznenade, a ni mi njih. Odlučuju hrabrost, brzina, inteligencija i disciplina u igri. Morate Nemcima da odgovorite na taj način. Apsolutno smo spremni.

Od starta Lige Evrope Crvena zvezda ima jasan sistem i način igre. Večeras će biti posebno bitno da se u fizičkom smislu parira Kelnu.

– Nije fudbal samo trčanje, mnogo stvari odlučuje. Nemamo probleme s fizičke strane. Što se tiče Kelna, možda dođe promene u imenima fudbalera, ali ne i stila igre. Veliki klubovi imaju sisteme. Keln je bio bolji od Šalkea u prošlom kolu. Hteli mi da priznamo ili ne, ne znaju za pritisak. Kako treniraju, tako igraju. To je mentalitet kojem se divim.

Logično je i da se Milojević mnogo trudi da svojim fudbalerima usadi takav mentalitet…

– Voleo bih da što više možemo, na dobrom smo putu. Jako sam disciplinovan i privatno, mnogo lakše je ako je uređeno. Ne volim da radim u haotičnom stanju. Nema zadovoljavanja postignutim.

Pravdu na večerašnjoj utakmici deliće Škot Robert Maden, poznat kao lak na kartonima.

-Nisam se bavio sudijom, ali na sve detalje bi trebalo da se obrati pažnja – naglasio je Milojević.

Ne mora Crvena zvezda večeras da pobedi kako bi izborila plasman u narednu fazu Lige Evrope, dovoljan je i remi u slučaju da BATE Borisov ne osvoji tri boda u Londonu protiv Arsenala.

– Ne volim da kalkulišem ni u životu, ni u sportu. Bez kalkulacija protiv Kelna! – najavio je Milojević.

Keln je stigao u Beograd sa svega 16 fudbalera, ali sa novim strategom. Mladi Štefan Rutenbek bio je pun optimizma juče po dolasku u Beograd.

– Mnogo smo pričali. Komunicirali smo u okviru malih grupa, napravili smo plan. Intezivno smo trenirali. Predstavili smo igračima Zvezdu. Ideja nam je da svemu ovome pristupimo hrabro, sa umerenom dozom agresivnosti – rekao je Rutenbek.