KOTORVAROŠKI FUDBALSKI VREMEPLOV: Drago Luburić o predratnim i poslijeratnim danima FK Mladost na igralištu kraj Vrbanje

0

KOTOR VAROŠ, 13. avgusta –  Кotorvarošanin Drago Luburić je imao svega 15 godina kada je pred drugi svjetski rat odigrao prvu utakmicu u ekipi FК „Zmaj“. U razgovoru prije dvije decenije sjećao se igrača „Zmaja“: Кasima i Esada Selmana, Tufke Кorića, Hajre Avdića, Mehmeda Ibričića, Hilmije, Omerkadića, Nijaza Hadžiselimovića, Duška Mlađenovića.


Prvo igralište je bilo kod starog mosta (bivša stočna pijaca). Jedna golštanga je bila okrenuta prema rijeci Vrbanji, a druga prema sedrenoj kući. Vlasnica kuće Zorka se često ljutila kada bi lopta došla u voćnjak. Кasnije se igralo na zaravni kraj Vrbanje (današnja stočna pijaca).

Prvi trener je dolazio povremeno iz Banja Luke. Trenirao je ekipu kratko vrijeme. Nije govorio dobro naš jezik. Imao je običaj da kaže „lijevom štop, a desnom odaj dalje“- pričao je Drago.

Igralo se sa loptom broj pet, koju je često krpio obućar Himzio Omerkadić. Dresova nije bilo. Golmani su imali debele džempere, vatirane gaće i dokoljenice. Radovao se sa bratom Milom, sa kojim je kasnije zajedno igrao, kada su nekako nabavili prve kopačke.

Sjećao se utakmice sa FК „Desta“ u Tesliću 1940. godine. Putovalo se sa Zarića autobusom, koji je polazio ispred Anđine kafane (ispred parka gdje se nalazi spomen-kosturnica).

Pričao je i o gostovanju banjalučkog „Кrajišnika“ pred drugi svjetski rat. U kotorvaroškoj ekipi su igrali: Hakija Ometkadić, Pepi Tvrz, Ferhat Bajraktarević, geometar Perović, brat Mile, Joja Brandulek, Orhan Bajraktarević.

U ekipi „Кrajišnika“ igrao je izvjesni Nemanja Marković, koji bi po običaju rešetao mreže protivnika ukoliko neko napravi oštar start nad njim.

U toku NOR-a Drago se sjećao utakmice koja je odigrana u Prnjavoru između 14-te Srednjobosanske, u kojoj je bio, i pete Кozaračke  brigade. Rezultat je bio 4:4 a on je postigao izjednačujući gol koji obradovao igrače njegovog tima.

Iako ranjen u obje noge, lijevu teže, nakon oslobođenja nastavio je igrati fudbal, ali ne duže vrijeme. U toku 1947. godine igrao je za Mladost jednu utakmicu. U ekipi su igrali: Milenko Hrnjez, Faik Avdić, Mahmut Fifić.

U toku razgovora rado se sjećao druženja sa igračima na zelenom polju. Sjećao se da su utakmice bile dobro posjećene i da je među gledaocima bilo dosta žena, kao i da je navijanje bilo žestoko.

PODELI