Nakon odluke Srbije jeftinija piletina u BiH: “Cijene piletine će pasti za deset odsto”

0

09. MAJ – Piletina bi u BiH uskoro trebala biti jeftinija za deset odsto, rekao je za portal Radiosarajevo potpredsjednik Koordinacije Udruženja peradara – živinara BiH i direktor kompanije Madi iz Tešnja Edin Jabandžić.

Kaže da je razlog tome činjenica da je Srbija odobrila privremeni izvoz kukuruza za BiH.

– Po automatizmu to znači da će cijene piletine pasti za 10 odsto – rekao je Jabandžić za portal Radiosarajevo.

Ipak, dodaje da to ne znači da će takve cijene ostati i sljedećeg mjeseca.

– Srbija je odobrila izvoz kukuruza, ali samo za ovaj mjesec. Već krajem maja će se ponovo sjesti i razgovarati o sljedećem mjesecu i tako svaki naredni mjesec dok se situacija u svijetu ne stabilizuje. Od zaliha Srbije i situacije u toj zemlji zavisi da li će odobriti izvoz i narednog mjeseca te narednih mjeseci – pojasnio je Jabandžić.

Inače, Srbija je izvoz kukuruza nedavno odobrila i za neke druge zemlje, kao što su Italija ili Sjeverna Makedonija.

Jabandžić objašnjava da proizvođačima nije u interesu da kupci budu nezadovoljni već da je situacija na tržištu daleko teža nego što se misli.

– Pojedinci insistiraju na nekim hirovima proizvođača. Situacija na tržištu žitarica je izuzetno teška. Da Srbija nije ovo odobrila, bili bismo u još težoj poziciji. Odgovorno tvrdim da nema ni jednog sekunda ni trunke iskorištavanja kupaca. To nikome od proizvođača nije u interesu – poruka je Jabandžića. (srpskainfo)

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here