Odbijen zahtjev za produženje prava na podsticaj MHE ’’Kotor Varoš’’

3

KOTOR VAROŠ, 13. maja – Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je, na 32. redovnoj sjednici, donijela rješenje o odbijanju  zahtjeva za produženje preliminarnog prava na podsticaj privrednom društvu ’’Energo Company“ d.o.o. Banja Luka za proizvodnju električne energije u proizvodnom postrojenju Mala hidroelektrana „Kotor Varoš“.


Dana 12. januara 2022. godine, privredno društvo ’’Energo Company“  d.o.o. Banja Luka, iz Banje Luke dostavilo je Regulatnoj komisiji za energetiku Republike Srpske zahtjev za produženje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje električne energije korišćenjem energije vodotoka rijeke Vrbanje, kao obnovlјivog izvora energije, u Maloj hidroelektrani „Kotor Varoš“, pod brojem 01-12/2021 od 28. decembra 2021. godine.

U zahtjevu je obrazloženo da podnosilac zahtjeva nije u mogućnosti da pribavi upotrebnu dozvolu do 31. decembra 2021. godine, iako su bili ubrzani radovi na završetku objekta.

Podnosiocu zahtjeva prethodno je odobreno preliminarno pravo na podsticaj, u vidu prava na obavezan otkup po garantovanoj otkupnoj cijeni, za električnu energiju koja će se proizvoditi u Maloj hidroelektrani „Kotor Varoš“ instalisane snage 1.815 kW i planirane godišnje proizvodnje od 7.810.000 kWh, koja se gradi na teritoriji opštine Kotor Varoš.

Ovo rješenje je, po zahtjevu podnosioca, uvažavajući opštepoznate okolnosti o pandemiji izazvanom korona virusom, koje se smatraju okolnostima na koje podnosilac nije mogao uticati i koje su dovele do kašnjenja u izgradnji proizvodnog postrojenja, produženo do 30. juna 2021. Godine.

Razmatrajući zahtjev podnosioca, najprije je utvrđeno da su Akcionim planom Republike Srpske za korištenje obnovlјivih izvora energije defisane količine za podsticanje do 31.12.2021. godine, što znači da se neće više podsticati proizvodnja električne energije u Republici Srpskoj prema ovom planu nakon tog roka.

Pored toga, odredbama člana 8. Zakona o obnovlјivim izvorima energije (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 16/22) utvrđeno je koja proizvodna postrojenja se podstiču, a to su „mala i velika postrojenja“, pri čemu je utvrđeno šta se smatra malim, a šta velikim postrojenjima.

Imajući u vidu činjenicu da je instalisana snaga proizvodnog postrojenja Mala hidroelektrana „Kotor Varoš“ 1.815 kW, to znači da ovo proizvodno postrojenje ne može ostvariti pravo na podsticaj prema ovim odredbama Zakona o obnovlјivim izvorima energije.

Odredbom člana 75. stav 1. i odredbom člana 75. stav 2. Zakona o obnovlјivim izvorima energije propisano je da će se postupci za ostvarivanje prava na posticaj koji su započeti prije stupanja na snagu novog zakona završiti po odredbama Zakona o obnovlјivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, te da se stečeno preliminarno pravo može produžiti po osnovu zakona, koji je prestao važiti, ali samo u slučaju ako važeći Zakon o obnovlјivim izvorima energije propisuje pravo na podsticaj za takvu vrstu postrojenja.

S obzirom da ne postoje raspoložive količine za podsticanje nakon 31.12.2021. godine, te da je instalisana snaga proizvodnog postrojenja Mala hidroelektrana „Kotor Varoš“ 1.815 kW, i da se proizvodnja električne energije postrojenjima instalisane snage veće od 150 kW, preliminarno pravo u ovom slučaju ne može produžiti.

Ovo rješenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

V.Đ.

 

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Centrala iznad vodozahvata.Nedavna naftna mrlja na Markovića brani.Zbogom pameti.Niko ne sankcioniše uzurpiranje dijela od vodozahvata do bunara kroz čepačko polje.Ispasanje stoke…………………………..

  2. I šta ćemo sad? Jel ima nekih sankcija. Jel se obustavlja taj zločin nad Vrbanjom u Stislama?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here