Sjećanje na poznatog srpskog novinara Rista Đoga (VIDEO)

0

KOTOR VAROŠ, 13. februara – Risto Đogo je diplomirao na Fakultetu političkih nauka (odsjek žurnalistika)  1979. godine.

Već kao mladi novinar volontirao je u novinama „Oslobođenje“ i na Radio-Sarajevu, gdje se uskoro poslije diplomiranja zaposlio. U predratnoj Televiziji Sarajevo je prošao sve funkcije od novinara, preko urednika do glavnog i odgovornog urednika.

Sarajevskoj javnosti je postao poznat već kasnih osamdesetih kada se javno stavio na stranu Vuka Draškovića, odnosno kada je potvrđivao autentičnost događaja na osnovu kojih je napisan Draškovićev roman „Nož“.

Risto Đogo je široj javnosti najviše poznat po svom izvještavanju u toku rata u Bosni i Hercegovini.

Već u aprilu 1992. godine učestvovao je u osnivanju Srpske novinske agencije (SRNA), zatim i Srpskog radija i Srpske radio-televizije (SRT, jedno vrijeme nosila naziv „Kanal S“). Pored organizacionog rada, Đogo se pojavljivao i kao reporter sa „vrućih“ ratišta, ali i kao voditelj popularnog dnevnika.

Naročito je zapamćen po završnicama ove emisije u kojima je, na šaljiv, sarkastičan ili ironičan način prikazivao događaje iz rata. Ismijavao e poteze muslimanskih (danas: bošnjačkih) političara, ali i režima Slobodana Miloševića.

Ostao je upamćen i po završnici Dnevnika u kojoj bi rekao “To bi bilo sve u našem jedinom dnevniku” a odmah nakon toga podigao tri prsta.

Tragično je nastradao 12. septembra 1994. godine.

PODELI