GRABOVICA: Neki novi grabovački klinci, nakon fudbalskih duela, hrle ka izvoru

0

GRABOVICA, 11. jula – Vrelo, koje se nalazi u blizini školskog igrališta u Grabovici, nedaleko od ambulante, ostalo je duboko urezano u sjećanju generacijama grabovačkih školaraca.

Nakon jurnjave za loptom po nekad zemljanom, a sada asfaltiranom igralištu, i ljeti i zimi, školaci su se na vrelu osvježavali.

Eh, kako je čudan okus ljepote umala ta voda nekada…Isto kao nekad, sada neki novi grabovački klinci, nakon fudbalskih duela, hrle ka izvoru, koji nas je godinama pojio.

Uvijek hladan, nekad jači, a nekada manje jak. Ponekad je samo mali tučarak ukazivao da je naše vrelo još uvijek u životu, pa smo morali male dječačke dlanove stavljati uz betonirani izvor, kako bi u njih natočili vode. Sjećanja naviru…

Prolazim kroz Grabovicu i kraj izvora primjetih dva mališana. Polako izlazim iz auta, uzimam foto aparat i žurim da ih uslikam. Oni me ne primjećuju, nešto dobaciju jedan drugom.

Posmatram vrelo i primjetih na njemi datum 1.11.1970. godine, a ispod inicijale D.R.

Shvatam da te brojke i inicijale do tada nisam vidio. Vjerovatno je izvor betoniran 1970. godine, a što se inicijala tiče – ne znam čiji su. Ako neko zna neka nam javi.

M. VIDOVIĆ – BEOGRAD

PODELI